Aandacht voor rozen

Aandacht voor rozen

Met het verschijnen van de nieuwe Heukels’ Flora van Nederland wordt er terecht aandacht gecreëerd voor de wilde rozen in ons land. In de flora worden zeventuin inheemse soorten onderscheiden, verdeeld over vijf groepen: hondsrozen, heggenrozen, viltrozen, egelantiers en kraagrozen. De PKN speelt hierop in door speciaal op rozen gerichte excursies te organiseren. De eerste vond plaats op 15 september, onder leiding van Bert Maes en René van Loon, vanwege covid-19 in kleiner gezelschap dan oorspronkelijk beoogd was. Op deze (snikhete) dag werden twee befaamde rozen-locaties bezocht in het Zuid-Limburgse Heuvelland, te weten de Bemelerberg en het Bovenste Bos. Bijna alle inheemse rozensoorten werden deze dag gezien, zoals hieronder op de foto de extreem zeldzame Rosa elliptica (Wigbladige roos) op de Bemelerberg. Helaas was Bert Maes deze dag verhinderd, maar René van Loon nam de honneurs voortreffelijk waar.