Dal van de Mosbeek opnieuw bezocht

Dal van de Mosbeek opnieuw bezocht

Op zaterdag 16 juli bracht Nettie Westhoff-de Joncheere een bezoek aan het Dal van de Mosbeek, samen met Marcel Horsthuis, Fons Eysink, Joop Schaminée en Mariken Goris.

Mariken Goris, Nettie Westhoff-de Joncheere, Fons Eysink en Joop Schaminée.

Op zich niets bijzonders zou je denken, ware het niet dat Nettie als 103-jarige ongetwijfeld de oudste bezoeker is van het gebied en dat het inmiddels bijna tachtig jaar geleden is dat zij samen met Victor de inventarisatie van de Twentse beekdalen op zich nam, waarbij het Dal van de Mosbeek als het ware ontdekt werd. Pas na veertig jaar kon Victor worden overgehaald – in het kader van het project De vegetatie van Nederland – de Twentse beekdalen opnieuw te bezoeken (en raakte hij, tegen zijn eigen verwachting in, opnieuw enthousiast). Nu was het de wens van Nettie om nog een keer terug te keren, als antwoord op de vraag welk gebied in Nederland ze eventueel nog eens zou willen bezoeken: “Twente, dan wil ik heel graag naar Twente, en het liefst naar het Dal van de Mosbeek”. Niet alleen Nettie, maar wij allen konden deze memorabele dag volop genieten van de gordels Beenbreek, de veldjes Witte snavelbies en bovenal het fijnkorrelige kalkmoeras, in een langs de bronbeekjes, met onder andere Parnassia (de lievelingsbloem van Victor), Armbloemige waterbies, Vetblad en als kers op de taart de Veenmosorchis.

Als ode aan het beekdal droeg Marcel een haiku voor, in het Duits met een Twents accent, waarvan de klanken werden overstemd door het gezang van veldleeuweriken.

Beenbreek en Dopheide